Autor Tema: Apiterapija  (Pročitano 2399 puta)  Share 

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Van mreže Žana

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 357
    • Pogledaj profil
Apiterapija
« poslato: 07.03.2011. 13:45 »
Apiterapija

Autor: dr Aleksandar Marković   

Apiterapija je deo holističke medicine i podrazumeva upotrebu meda i ostalih pčelinjih proizvoda u prevenciji i lečenju bolesti. Reč apiterapija potiče od reči api -  što na latinskom znači pčela, pre svega se misli na pčelu Apis Mellifera, a reč terapija je francuskog porekla i označava način postupka sa ljudima ili životinjama obolelih od različitih bolesti.

U pčelinje proizvode se ubrajaju: med, propolis, matična mleč, pelud ili cvetni prah, pčelinji otrov i vosak. Sveži, organski pčelinji proizvodi obično imaju bolje efekte od industrijski obrađenih; pregrevanje, prekomerne filtracije i rafinacije su štetne.
Sirovi, nerazblaženi med je najstariji prirodni zaslađivač, koji još i pomaže sticanju pravog, blistavog zdravlja. Hiljadama godina pre pronalaska belog šećera, ljudi su koristili med da poboljšaju ishranu i održavaju telo. Med je, danas, uglavnom višestruko tretiran, termički i hemijski obrađen, što ga čini beživotnim i lišava ga svih blagodeti.

Med sadrži: različite šećere, esencijalne aminokiseline, voćne kiseline, enzime, prirodne „antibiotike“ - fitonicide, vitamine i minerale, antioksidanse. Prekomerno zagrevanje uništava dragocene enzime, vitamine i minerale, kao i posebne fitonutriente koji med čine izuzetnom namirnicom.


Med kao (pomoćno) lekovito sredstvo

U svim narodnim medicinama na svim krajevima sveta postoje brojni recepti sa više ili manje meda. Njegova je lekovitost odavno poznata. U narodnoj medicini, med se  koristio za jačanje organizma, pre svega dece i starijih. I naučnici mu pripisuju antibakterijska, antiseptička i antioksidaciona svojstva. Med je izuzetno koristan za zdravlje, on jača funkciju rada srca i krvotoka. Osim već istraženih lekovitih svojstava u lečenju mnogih bolesti, med se najčešće koristi kod povišene telesne temperature, prehlada, poremećaja sna, upala desni i polenske kijavice, astme, bronhitisa, opekotina, bolova u želucu, anoreksije, hemoroida, ulceracija.

Danas apiterapija ne označava samo jednostavnu terapeutsku metodu, već i različite načine primene pčela i pčelinjih proizvoda u medicini. Najznačajniji svetski apiterapeutski centri su u Rumuniji (Bukurešt), Kubi (Havana), Rusiji, Kini i Japanu.

Apiterapeuti smatraju da je najbolji način da se podigne opšti zdravstveni status to da se pčelinji otrov i drugi pčelinji proizvodi proglase lekom ili pomoćnim lekovitim sredstvom i da se na taj način legalizuje njihova primena. Uvođenjem tih metoda lečenja u zdravstvene ustanove, uz statističko i naučno praćenje, brzo bi se dokazali efekti pčelinjih proizvoda, a naročito pčelinjeg otrova.
http://www.stetoskop.info/Apiterapija-4357-s3-content.htm

Van mreže Žana

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 357
    • Pogledaj profil
Odg: Apiterapija
« Odgovor #1 poslato: 07.03.2011. 13:47 »
Apis Mellifica



Apis je homeopatski lek koji se pravi od otrova iz pčelinje žaoke.

Apis je dobar za vitalne ljude koji puno i skoncentrisano rade, često sa socijalnim poslovima. Ovi ljudi rado rade, a kretanje poboljšava njihove tegobe. Ukoliko je njihova porodica ugrožena, ovi inače mirni ljudi, reaguju sa agresijom, nervozom i ljubomorom. Često im ispadaju stvari iz ruku.

Karakteristike ovih osoba su konstantna razdražljivost i pobuđenost, veoma su vredni - stalno nešto rade, žuri im se, vitalni su, često ljubomorni, ali nekada im stvari neočekivano ispadaju iz ruku ili urade baš ono što nisu hteli, i slično.

Apis se primenjuje kod akutnih napada i stanja koja se razvijaju brzo - bolovi probijaju, peku i smanjuju se nakon što se koriste hladne obloge. Zbog toga je Apis mellifica dobar kod alergičnih reakcija: nakon uboda insekata, nakon vakcinacije ili uzimanja leka.

Tipični simptomi kod problema sa bubrezima i bešikom su: bolovi, pečenje za vreme mokrenja, urin je taman, nema ga puno, članci i kapci su otečeni.

Karakteristično za ove osobe je da nisu žedni, da ne podnose vrućinu i da im prijaju hladne obloge. Ako osoba često sanja pčele, posebno da je progone ili da je izložena suncu, da joj je vrućina, može biti da je Apis lek izbora za nju. Ipak, trebalo bi ga uzeti samo ako postoje i ostale psihološke karakteristike kao što su naglašena agresivnost prema bilo kome ko bi mogao da ugrozi članove porodice, ljubomora i borbenost.

Apis mellifica jedan od lekova koji se između ostalog daje protiv uboda pčele. Takođe, ove osobe mogu patiti od upale grla, otoka zglobova, herpesa, kožnih erupcija, straha, žalosti, mentalnog šoka  i brojnih drugih simtpoma. Koristi se kod alergija, upala sluznice ili zglobova, kod edema, angina. Pomaže i kod upala materice, jajnika, cisti na jajnicima.   

http://www.stetoskop.info/Apis-Mellifica-3915-s3-content.htm

Van mreže Žana

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 357
    • Pogledaj profil
Odg: Apiterapija
« Odgovor #2 poslato: 07.03.2011. 13:52 »
MATICNI MLEC


 Uspešno se koristi u humanoj medicini, posebno u gerijatriji i pedijatriji, za regulaciju rada žlezda s unutrašnjim lucenjem, narocito nadbubrežne, zatim kod malaksalosti, depresije... Još od vremena Hipokrata poznato je korisno delovanje maticnog mleca na ljude i životinje. Za njegovu lekovitost znali su i stari Kinezi koji ga nisu koristili u cistom stanju, vec su, prema drevnim receptima, bolesnicima i starima davali larve iz maticnjaka, jer su verovali da one produžuju život, regenerišu celije i pomažu ozdravljenju. Maticni mlec je proizvod sekrecije žlezda mladih pcela i predstavlja za njih isto što i majcino mleko za decu ? hranu. Zato ga još zovu pcelinje mleko. Larve se hrane iskljucivo njime u prva tri dana života, a matice neprekidno. Zahvaljujuci toj hrani matica je ustanju da za jedan dan snese i 2.000 jaja dvostruko težih od nje same. Ovako impresivna biološka reprodukcija i podstakla je brojna istraživanja koja su potvrdila blagotvorno dejstvo ovog prirodnog biostimulatora i na covekov organizam.


Mlec je bele do bledožute boje (u zavisnosti od primesa cvetnog praha, ali mu to ne utice na kvalitet i farmakološke osobine), karakteristicnog kiselkastog ukusa i mirisa, manje ili vece gustine, najslicniji mileramu.
Naucnici se slažu da ima baktericidne osobine ? zaustavlja i ubija bakterije, ali i usporava starenje, poboljšava apetit i zdravstveno stanje, otklanja umor ociju, ublažava reumu, snižava nivo šecera u krvi, ubrzava metabolizam? Procese regeneracije i detoksikacije, koji se tokom godina i starenja kod coveka postepeno usporavaju, maticni mlec ubrzava i pospešuje. Stoga se njegovom upotrebom može produžiti životni vek tkiva, organa i celog organizma. Svojom energijom i aminokiselinama blagotvorno deluje na nerve i podstice proizvodnju celija zaduženih za odbranu organizma od infekcija, to jest, jaca imuni sistem. Blagotvorno deluje i na polne i reproduktivne organe.

Preporucuje se da se maticni mlec uzima pomešan s medom, jer mu se tada pojacava dejstvo, ili rastvoren u 20 ili 40 postotnom alkoholu i nakapan pod jezik, jer tada odlazi direktno u krv, pošto alkohol širi pore sluznice. Ispitivanja su pokazala i da u prirodnom obliku daje veoma dobre rezultate, a preporuciju se jedna do dve kašicice dnevno na sat pre dorucka .
Može se koristiti i svež maticni mlec s prethodno kuvanim mednim sirupom ili mlec u tabletama s groždanim šecerom.

Do sada u prirodi nije pronadena nijedna materija koja sadrži tako velik broj razlicitih vitamina i u toj kolicini kao maticni mlec. Farmakolozi i hemicari tvrde da je to multivitaminski proizvod veoma komplikovanog sastava. Savremena biohemijska analiza pokazuje da je maticni mlec biološki visokoaktivna i veoma kompleksna supstanca koja, pored belancevina, aminokiselina, ugljenih hidrata, masti i mineralnih materija, ima i mnogo vitamina (aneurin ? B1, riboflavin ? B2, piridoksin ? B6, cijanokobalamin ? B12, biotin ? vitamin H, inozitol, zatim folnu kiselinu ? vitamin B9, tokoferol ? vitamin E?), kao i neke hormonima slicne supstance. Strucnjaci tvrde da maticni mlec sadrži više pantotenske kiseline (vitamina B5), znacajnog za produženje života, nego bilo koja druga supstanca biljnog ili životinjskog porekla. U jednom gramu maticnog mleca nadeno je 89 miligrama tog vitamina koji ubrzava rast i sastavni je deo brojnih kofermenata, cime i utice na delovanje endokrinog sistema coveka.
Zbog toga se uspešno koristi u humanoj medicini, posebno u gerijatriji i pedijatriji, za regulaciju rada žlezda s unutrašnjim lucenjem, narocito nadbubrežne, gušterace i štitne, zatim kod malaksalosti, depresije...
No, bitno je da se on koristi najkasnije 48 sati po vadenju iz košnice, pošto mu posle toga bioaktivnost opada. Medutim, ruski naucnici su uspeli da ga postupkom liofilizacije održe u aktivnom stanju godinu dana, ali je važno cuvati ga u frižideru.
www.herbateka.com

Van mreže Žana

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 357
    • Pogledaj profil
Odg: Apiterapija
« Odgovor #3 poslato: 07.03.2011. 14:08 »
Polen

Pcelinji polen je od davnina smatran "Ambrozijom Bogova" hranom za sticanje vecne mladosti.

Nosi naziv cudotvorne hrane. U pogledu hranljivosti, tretira se kao najvaznija nova hrana kraja proslog i pocetka ovog veka. Smatra se super hranom, koja usporava starenje. Sadrzi preko 100 identifikovanih sastojaka. Veruje se da covek moze godinu dana ziveti iskljucivo na polenu i vodi.

Polen sadrzi sve poznate vodorastvorne vitamine, posebno B i C, 22 aminokiseline, 27 mineralnih soli, razne oligoelemente, enzime, bioflavanoide, hormone, (koji stimulisu sexualne zlezde)proteine. Polen izvanredno pojacava imunitet i povecava energiju. U jednom dokumentu Sovjetske akademije nauka, pod naslovom "Pcele u sluzbi covecanstva" koji govori o hemizmu polena i njegovom uticaju na psihofizicke kondicije vrhunskih sportista, stoji zakljucak da: "Pobednicku medalju treba zakaciti na pcelinje grudi"

Sovjetski istrazivaci dalje dokazuju izvanredno stimulativno i regenerativno dejstvo polena na oragnizam. Upotrba polena kod starije generacije, pokazuje izvanredne rezultate u pogledu fizickog i mentalnog zdravlja, i vidnog podmladjivanja koze. Veliki broj naucnih studija sirom sveta potvrdjuje da polen veoma povoljno utice na: saniranje probavnih smetnji, bolesti prostate, sexualne probleme, alergije, regulaciju krvotoka, fizicki zamor, na ostecenja od radijacije itd.

Kvalitet polena, kao i meda zavisi od vrsta bilja i njihovog broja, cistoce terena, . kao i nacina prerade.

Van mreže Žana

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 357
    • Pogledaj profil
Odg: Apiterapija
« Odgovor #4 poslato: 07.03.2011. 14:09 »
Propolis

Razvojem nauke i medicine doslo se do enormnog broja sintetskih lekova. Mnogi od njih zasluzuju naziv epohalnih otkrica i daju izvanredne rezultate. , ali najcesce prouzrokuju i ne zeljene pratece pojave, dok neke hronicne i maligne bolesti jos uvek ostaju ne izlecive.

Propolis - (od grckih reci "pro i polis " pred-grad, zastita, odbrana, straza) pcelinji proizvod, smolnatog izgleda i tamne boje je najdelotvorniji poznati prirodni antibiotik. U sastavu propolisa najveci deo cine bioflavanoidi, zatim enzimi, minerali, vitamini aminokiseline, nikotinska kiselina, boje itd. Postoje dve teorije o nastanku propolisa: Jedna kaze:Pcele ga proizvode tako sto sakupljenu smolastu materiju sa pupoljaka prerade u svom organizmu, . Druga kaze: Propolis je ostatak nakon prve faze prerade polena. Koja je tacna, ostaje jos uvek tajna, jer je mali deo propilisa hemijski ispitan. Pcele njime oblazu kosnicu u cilju zastite. , popravljaju sace, zaptivaju pukotine, balzamuju uljeze itd.

Ruski istrazivaci izvestavaju o prisustvu propolisa u celijama saca gde se razvijaju larve. Glavna uloga propolisa je zastita od bolesti. Antibakteriska, antivirusna i antiparazitska svojstva propolisa su takva da cine kosnicu sterilnijom od hiruske sale.

Propolis kao farmaceutski preparat moze biti u obliku tableta, alkoholnog rastvora ili kreme. Koristi se kod svih infektivnih oboenja: disajnih organa, probavnih organa, kod katara zeludca i creva, urinarnog trakta, ginekoloskih infekcija, infekcija zucnih kanala, upale desni. Moze se koristiti preventivno za povecanje imuniteta posebno u vreme epidemija gripa, jer ne prouzrokuje reistentnos mikrorganizama.

Van mreže Žana

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 357
    • Pogledaj profil
Odg: Apiterapija
« Odgovor #5 poslato: 07.03.2011. 14:21 »
Pčelinji otrov

Pčelinji otrov je čist proizvod organizma pčele. To je sekret žalčanog aparata, čija je biološka namena da štiti pčelinje društvo od neprijatelja.

Pčelinji otrov štiti kapilare, povećava priticanje krvi ka bolesnom organu i smanjuje bolove. Lekari kliničari ističu takođe da pčelinji otrov blagotvorno deluje na hemopoetični sistem: povećava količinu hemoglobina, povećava broj belih krvnih zrnaca, kako lokalno tako i uopšte. Pčelin otrov ima povljno dejstvo na srčanu muskulaturu, snižava krvni pritisak, deluje na izmenu materija; ima povoljno dejstvo na opšte stanje bolesnika: povećava mu opšti tonus i radnu sposobnost, poboljšava san i apetit. Efikasan je naročito kada su u pitanju reumatske i alergijske bolesti.

http://www.pcelica.co.rs/proizvodi/otrov/pcelinji-otrov.php

Van mreže Žana

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 357
    • Pogledaj profil
Odg: Apiterapija
« Odgovor #6 poslato: 07.03.2011. 14:24 »
Pčelinji vosak se koristi u kozmetici kao osnova za izradu krema, ruževa; održava vlažnost kože. Koristi se i u stomatološkoj praksi. Značajna je primena voska u prehrambenoj industriji. Vosak nalazi primenu u optičarskoj, tekstilnoj industriji, kao i u industriji boja i lakova. Koristi se u avionskoj industriji kao smeša za poliranje i glačanje.


http://www.pcelarstvo.org/pcelarski-clanak/pcelinji-vosak-23

Van mreže Žana

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 357
    • Pogledaj profil
Odg: Apiterapija
« Odgovor #7 poslato: 07.03.2011. 14:36 »
Saće u medu


 
Saće u medu je prirodno zapakirani med, i može se slobodno reći da se nalazi najzdravijoj ambalaži, napravljenoj od prirodnog pčelinjeg voska. Boja saća varira od svjetlo žute do tamnijih nijansi, zavisno od vrste meda i vremenskih prilika kada su ga pčele izgradile. Pčelinji vosak obiluje bogatstvom slobodnih masnih kiselina, propolisa, eteričnim uljima, vitaminima i drugim važnim sastojcima.


Ljekovita svojstva

Saće u medu, zbog svog dragocjenog sastava voska i meda (naročito bagremovog), povoljno djeluje kod bronhitisa i bronhijalnih tegoba. Služi i kao prevencija kod peludne alergije, lučenja pljuvačnog i želudačnog soka, čuva desni i čisti zube od kamenca i drugih naslaga.
http://www.opg-zugec.hr/cms_view.asp?articleID=47
« Poslednja izmena: 07.03.2011. 14:38 Žana »

Van mreže Žana

  • Administrator
  • *****
  • Poruke: 357
    • Pogledaj profil

 


* Novi postovi i teme

new concept stent prototype designed for venous implant. CCSVI ALIJANSA
[21.06.2014. 18:31]


Odg: Gilenya, Žana
[19.06.2014. 16:07]


Odg: MS Profil Žana
[06.06.2014. 15:44]


Odg: MS Profil Žana
[06.06.2014. 15:27]


Odg: Vaš hit dana Žana
[09.05.2014. 14:34]


* Brbljaonica :)

Sorry, this shoutbox does not exist.